Monument gefusilleerde Rockanjenaars

   Cornelis Langendoen
 

Mon 1 Cornelis Langendoen * Oostvoorne 29-4-1892 Rockanje 6-12-1944
  Zoon van Hendrik Langendoen en Kornelia Lugtenburg.
Hij trouwt te Oostvoorne op 26-10-1922 met Cornelia Maria Lievaart,
* Oostvoorne 15-10-1894, dochter van Klaas Lievaart en Pietertje Kruik.

 

Afbeelding vergroten

Cornelis Langendoen.
Foto: Collectie Jan Groeneveld
 

Cornelis Langendoen woonde aan de Rietdijk en werd op 4 december 1944 opgepakt,  omdat hij een gedeserteerde SS'er in huis had, die bij hem vanaf oktober 1944 ondergedoken zat. Vermoedelijk heeft Cornelis Langendoen niet precies geweten wie hij onderdak bood en is hij daar het slachtoffer van geworden. 

Op die dag werden nog verschillende andere personen opgepakt voor verhoor en overgebracht naar Brielle. Op  5 december werden De Waal en de Van der Zee's (vader en twee zonen uit Zwartewaal), met Johannes Groeneveld en Cornelis Langendoen uit de groep gehaald. De anderen kregen te horen dat deze zes personen zouden worden doodgeschoten. Zijzelf mochten naar huis. Op dezelfde dag werden de huizen van Cornelis Langendoen en Johannes Groeneveld in brand gestoken.

Op 5 december 's avonds werden de zes teruggevoerd naar Rockanje en ondergebracht in een bunker. Op 6 december  werden ze gefusilleerd in de duinen, even ten noorden van de Tweede Slag. De begrafenis heeft plaatsgevonden op de ochtend van zaterdag 9 december. 

Nadat op de fusilladeplaats in de duinen eerst een groot houten kruis en later zes kleinere houten kruisjes waren geplaatst, werd in het voorjaar 1951 een stenen kruis opgericht, waarop de namen vande zes gefusilleerden zijn vermeld. In verband met de afslag van de buitenduinen is het kruis enkele malen verplaatst in oostelijke richting, over een totale lengte van 60 meter.
 

Bericht in de Nieuwe Brielsche Courant van 10 december 1946 
 

Afbeelding vergroten

Rouwkaart Cornelis Langendoen