Militairen begraven op Maria Rust
en later overgebracht naar andere begraafplaatsen

Oorlogsgraven

 

Sergeant John E. Brown

John Edmond Brown is geboren op woensdag 24 januari 1923 in Worcester (Massachusetts-USA), zoon van John F. Brown en Mary M. Callen. John is overleden op woensdag 14 februari 1945 in Rockanje, 22 jaar oud. Hij is begraven op vrijdag 16 februari 1945 in Rockanje (Oude begraafplaats Maria Rust)

Nr.31257981 - USAAF -389 BG - 566 Bomb Sqdn. 8 ste. Air Force.-241 "Liberator". Bij een aanval op wapenopslagplaatsen bij Maagdenburg, (in Duitsland) op 14 februari 1945 werd het toestel zwaar getroffen en verloor het hoogte. Boven Brielle moest de bemanning het toestel verlaten. Allen bereikten de grond in Rockanje en Hellevoetsluis behalve Brown, die dood werd aangetroffen op een perceel langs de Merrevlietseweg. Zijn parachute ging vermoedelijk niet - of te laat - open. De bommenwerper stort neer in het Haringvliet. Brown werd op 16 februari 1945 begraven en op 6 maart 1946 overgebracht naar Netherlands American Cementery te Margraten. Later overgebracht naar de begraafplaats van Worcester, Massachusetts, USA.

 

Bron Foto's: Stichting WO2 Goeree-Overflakkee.

 

Abeelding vergroten

John Edmond Brown
 

Afbeelding vergroten

Familiegraf Brown te Worcester

 John Edmond Brown (2e van links)
 

Afbeelding vergroten

Straat in Wocester

Afbeelding vergroten

Straat in Wocester

 


In een getypt verslag, ondertekend door de burgemeester van Rockanje ('Th. Hoogkamer fgd') en bewaard in het streekarchief, lezen we: 'Op 14 Februari 1945 moest de bemanning van een aangeschoten Amerikaansche bommenwerper boven de gemeente Rockanje in veiligheid stellen door middel van de parachute. Onder deze bemanning bevond zich de sergeant van de Am. luchtmacht John E Brown, wiens parachute echter niet openging met het gevolg, dat hij in den Polder Strype (gem Rockanje) nabij het zgn. Merlevliet dood neerstorte. Hij is door leden van de Duitsche weermacht, die vrijwel onmiddellijk ter plaatse was, vervoerd naar een der stellingen in de duinen (nabij "De Houten Paardjes") en vandaar weer getransporteerd naar de woning Duinzoom 4, waarin Duitschers waren gelegerd. Het personeel van de begraafplaats te Rockanje moest het lijk in opdracht van de Duitschers aldaar afhalen en bergen en het lijkenhuisje op de begraafplaats. Bij dit transport was aanwezig de beruchte N.S.B.-er Spinks (thans opgesloten in fort Haarlem te Hellevoetsluis) in wiens opdracht Brown moest worden ontdaan van zijn vliegenierskleeding, welke door voornoemden Spinks werd meegenomen evenals een kettinkje, dat het slachtoffer nog om den hals droeg. Verdere bezittingen werden op Brown niet gevonden, zoodat hij vermoedelijk reeds is onderzocht door de Duitschers in de "Houten paardjes" en van zijn bezittingen beroofd. Het begraafplaatspersoneel werd door de Duitschers opgedragen te zorgen, dat op 16 Februari v.m. 9 uur een graf gereed was. Op dat tijdstip verscheen ook een Duitsche luitenant met ongeveer 10 a 12 man, welke gedeeltelijk bij den ingang van de begraafplaats en voorts op de hoeken van het kerkhof opstelden voor het bewaren van de orde. Burgers mochten bij de begrafenis niet tegenwoordig zijn. Van Duitsche zijde is officieel niemand bij de begrafenis tegenwoordig geweest. Op het graf is nog geen kruis geplaatst.'
 

Afbeelding vergroten

Bemanning neergeschoten vliegtuig
Brown voorste rij 3e van rechts


 

Afbeelding vergroten

Naast vliegtuig

Afbeelding vergroten

Vlucht bommenwerper
(Impressie Kees Stoutjesdijk)

 

     

 Infopanel Havenhoofd Middelharnis

 Missing Aircraft ReportVluchtgegevens