Terug naar Nieuws

Open Monumentendag: symbolen en iconen 

 

Persbericht d.d. 5 september 2016

Op 10 en 11 september a.s. vindt de 30e Open Monumentendag plaats, met als thema: symbolen en iconen. Open Monumentendag laat het hele land nadenken over de vraag wat symbolen en iconen zijn. Op 10 september is daarom iedereen welkom op Maria Rust, de oude begraafplaats in Rockanje aan de Zeeweg, want nergens vinden we zoveel symbolen als op grafstenen. Zoeken naar symbolen op grafstenen zorgt voor een interessante speurtocht.

Wat is een symbool?

Het woord symbool  komt uit het Grieks en betekent: teken, kenteken  of herkenningsteken. Een symbool stt ergens voor. Vaak is het een plaatje, een figuurtje een afbeelding van een voorwerp dat verwijst naar iets anders. Zo staat er op veel grafstenen een bekend voorwerp: een zandloper. Die zandloper op een grafsteen is niet gewoon een zandloper, maar verwijst naar het verstrijken van de tijd en de tijdelijkheid, de vergankelijkheid van het leven.  

Vlinder

Op Maria Rust komt de palmtak het meest voor. Met of zonder strik, met of zonder bessen verwijst de tak hier naar de overwinning op de dood door Christus. Ook de geknakte roos heeft een eigen betekenis, want die staat voor het door de dood afgebroken leven, net als de gebroken boomstam. Naast bepaalde voorwerpen en planten zijn er ook dieren met een symbolische betekenis op de grafmonumenten op Maria Rust te zien, zoals de duif met het olijftakje als teken van vrede. Als de bezoekers op 10 september goed zoeken, dan komen ze zelfs een vlinder of een van de grafmonumenten tegen. Die verwijst naar de onsterfelijke ziel, die uit het stoffelijk omhulsel breekt (zoals de vlinder uit de pop) en opstijgt naar de hemel.


 

 

Afbeelding vergroten

De duif en de olijftak. Foto: Korrie Korevaart.

Presentaties en rondwandeling

De begraafplaats (aan de Zeeweg in Rockanje) is op zaterdag 10 september open van 9.00 tot 16.00 uur. Om 11.00 uur en om 14.00 uur houdt Korrie Korevaart een presentatie over de symbolen die er op de begraafplaats te zien zijn; Jaap van der Veld vertelt dan over de geschiedenis van Maria Rust en over de website van de begraafplaats. Gedurende de hele dag kunnen bezoekers een rondwandeling maken, met een informatieblad in de hand. De wandeling gaat speciaal langs grafmonumenten met een bijzonder symbool.

Wilt u meer weten over de begraafplaats of speciaal iets over uw familie vragen, dan kunt u ter plekke terecht bij leden van de werkgroep Maria Rust.