Terug naar Nieuws

Open Monumentendag op Maria Rust: succes
 

Persbericht                                                                                       15 september 2013

 

Dit jaar had Open Monumentendag als thema: Macht en Pracht. De werkgroep Maria Rust probeerde afgelopen zaterdag op de eenvoudige dorpsbegraafplaats van Rockanje iets daarvan te laten zien. En met succes – de ochtend verregende, maar er kwamen in totaal bijna honderd bezoekers, van wie er veertig speciaal voor de herdenking van de honderdste sterfdag van Jacob Trouw (1859-1913) kwamen.

 

Rondwandeling

De meeste bezoekers volgden de beschreven rondwandeling en liepen langs de oudste graven op de begraafplaats. Die laten inderdaad zien hoe ook op een eenvoudige dorpsbegraafplaats macht en pracht kunnen samengaan: de graven van de familie Vlielander Hein zijn daar een goed voorbeeld van. Zij waren ambachtsheer van Rockanje en leverden ook wel de burgemeester van het dorp. Hun grafmonumenten zijn bepaald robuust, en soms ook voorzien van kettingen, familiewapens en een enkele grote bloemenvaas.

Naast de grafstenen bewonderden de bezoekers ook de weelderige plantengroei op de begraafplaats. Vorig jaar zorgde de gemeente voor nieuwe beplanting, zodat Maria Rust nu met recht ‘een groene oase’ is, zoals een van de wandelaars zaterdag de begraafplaats noemde.

 

Trouw-herdenking

’s Middags klaarde het weer gelukkig op. Er waren veel leden van de familie Trouw naar Rockanje gekomen om de herdenking van de honderdste sterfdag van Jacob Trouw (1859-1913) mee te maken. Ze kwamen van heinde en verre: uit Piershil, maar ook uit Ridderkerk, Harderwijk en Tytsjerk. De jongste telg was er, een paar weken oud, en ook de oudste wellicht: mevrouw Van Hoey Smith uit Rotterdam, kleindochter van Jabob Trouw. Hij was onder andere wethouder en eigenaar van de korenmolen aan de Molendijk, maar is bovenal bekend geworden als exploitant van de modderbadinrichting Walesteyn.

 

Afbeelding vergroten

De bloemen werden gelegd en om drie uur luisterde iedereen naar een korte toespraak van een lid van de werkgroep Maria Rust (onderdeel van de Historische Vereniging Westelijk Voorne) over de betekenis van Jacob Trouw voor Rockanje. Daarna ging het gezelschap naar de buren, het restaurant De Branding, en werd het pas goed een familiereünie.

 

 

 

Geslaagd

De familie Trouw waardeerde het initiatief tot deze herdenking, zoals onder andere blijkt uit de reactie van Bea en Johan Scholten-Trouw uit Julianadorp: ‘Zaterdagmiddag, de zon komt door, iemand met een zwarte hoed, iemand met een zwarte jas – en toch: een ontspannen sfeer en geanimeerde gesprekken op een begraafplaats. Het zijn geen ingrediënten voor een begrafenis. Vandaag was er iets heel anders te delen met elkaar: de honderdste sterfdag van Jacob Trouw, waarvan een fraai monument getuigt. Wat een inzet van al die vrijwilligers om een begraafplaats als deze intact te houden en wat een enthousiasme ook om de geschiedenis tot leven te brengen.’

Kortom, de familie vond dit initiatief van de werkgroep geslaagd. Ook de werkgroepsleden kijken tevreden op deze dag terug, vanwege ieders warme belangstelling, maar met name omdat deze Open Monumentendag weer veel informatie opleverde over de geschiedenis van Maria Rust.