Terug naar Nieuws

Lancering nieuwe website Maria Rust op vrijdag 23 november a.s.

 

De website van Maria Rust is toe aan een nieuwe jas en bovendien bestaat de werkgroep Maria Rust dit jaar vijftien jaar. Vandaar dat de werkgroep op 23 november een feestelijke en informatieve middag organiseert:

Programma 

14.00-14.30 uur: Inloop 

14.30-14.40 uur: Opening, door HVWV-bestuurslid Wim van Montfoort 

14.40-14.50 uur: Lancering van nieuwe website, door wethouder Wilbert Borgonjen 

14.50-15.55 uur: Wording van een website: Maria Rust

      door werkgroepsleden Jaap van der Veld en Toon Fokkema,

      inclusief beantwoording van vragen uit het publiek 

15.55-16.00 uur: Afsluiting, door werkgroepslid Korrie Korevaart 

16.00-17.00 uur: Receptie

Met fotopresentatie (gemaakt door Nelly de Man-Schipper) van de begraafplaats en van de activiteiten van de werkgroep, te zien tijdens de inloop en de receptie. 

Plaats:          Zaal Het Getij van Stuifakkers, Briggemandreef te Rockanje

Datum:         23 november a.s., 14.00-17.00 uur

Iedereen is van harte welkom! Aanmelding vooraf, uiterlijk op 18 november a.s., is noodzakelijk vanwege de catering en het aantal plaatsen (want vol is vol). Stuur een e-mail naar: info@mariarust.nl om te laten weten dat u erbij wilt zijn.

Voor wie de nieuwe website gaat raadplegen: in feite verandert er niets, behalve dat nu de informatie persoonsgebonden wordt gepresenteerd, en niet meer via het grafnummer. Officieel is het adres vanaf 23 november 2018: www.mariarust.nl, maar ook als iemand nog steeds www.begraafplaatsmariarust.nl intypt, komt die op de goede plek terecht.

Samen met de facebookpagina - zie: facebook.com/begraafplaatsmariarustrockanje - en het nieuwe informatiebord bij de ingang van de begraafplaats helpt de website iedereen met vragen over de oude begraafplaats.
Wij bedanken de gemeente Westvoorne, het Zuster Visser Fonds en de HVWV, die de vernieuwing van de website en het nieuwe informatiebord financieel mogelijk maakten.

Toelichting:

In 2006 ging Jaap van der Veld, lid van de werkgroep Maria Rust, een cursus volgen om een website te leren bouwen. Destijds een revolutie, want eigenlijk hadden we nog niet verder gedacht dan het schrijven van een boekje, op termijn.

Van der Veld bouwde zelf de website, die op 26 april 2007 tijdens de algemene ledenvergadering van de HVWV werd gepresenteerd. De website werd een groot succes, vooral omdat die een database bevat met duizenden namen en, intussen, honderden documenten, foto's, rouwkaarten, advertenties en andere informatie rond iedereen die op Maria Rust begraven is. Zie www.begraafplaatsmariarust.nl. Dat betekende en betekent dat veel mensen/nabestaanden die op zoek zijn naar genealogische informatie de website raadplegen en, omgekeerd, dat ook veel mensen de werkgroep weten te vinden met informatie die de werkgroep nog niet heeft en die weer leidt tot meer informatie op onze website, meer informatie over de geschiedenis van Maria Rust. En daarmee over de geschiedenis van het dorp.
De website wordt ook jaarlijks gearchiveerd door de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Op 20 november 2018 gebeurt dat voor de laatste keer met de website in de oude vorm.

Het programma van de oude website is intussen verouderd: er moeten meer mensen tegelijk aan kunnen werken, de koppeling met facebook, een QR-code etc. dat moet allemaal mogelijk zijn. Daarom moesten we over naar een nieuw content-managementsysteem. Dat betekende helaas ook dat de database weer helemaal opnieuw moest worden gevuld. Geen pretje, maar het kon niet anders en gelukkig betekende dat ook dat we alle informatie nog een keer goed konden controleren. Toon Fokkema heeft daar (met Jaap Snoeij en Nelly de Man-Schipper) hard aan gewerkt, en alles is nu bijna af. Wij wilden onze website nog dit jaar in de nieuwe jas in de lucht brengen ook vanwege de subsidie door de gemeente en het Zuster Visser Fonds (vorig jaar toegezegd) voor de financiering van de nieuwe website en het nieuwe informatiebord bij de begraafplaats.

Wij hopen op deze feestelijke verjaardag veel mensen te zien die ons door al die jaren heen met informatie hebben geholpen of ons anderszins hebben gesteund!

Tot ziens op 23 november,

werkgroep Maria Rust

N.B. Voor meer informatie: 06 2417 3646