Terug naar Nieuws

Open Monumentdag op Maria Rust 2014

    De 28e Open Monumentendag heeft als thema: Op reis. Op 13 en 14 september laat Open Monumenten- dag mensen reizen, over land, over water en door de lucht. Op deze dagen staan de middelen van vervoer in heel Nederland in het centrum van de aandacht: het zal gaan over mobiel erfgoed, over wegen, sporen en kanalen, over de gebouwde monumenten die daarbij horen, over plaatsen van aankomst en vertrek.

     Hoe past dit thema bij een begraafplaats als Maria Rust? ‘Op reis’ gaan kunnen we ook zien in het teken van ons overlijden. Sterven is iets dat velen zien en zagen als een reis naar het hiernamaals, een reis waarvoor we afscheid nemen van familie en vrienden. Zoals onze voorouders dat deden op Maria Rust, waar we nog iets kunnen zien van wat Rockanjenaren van destijds van het leven na de dood verwachtten - hun reisdoel…

     De begraafplaats (aan de Zeeweg in Rockanje) is op zaterdag 13 september open van 9.00 tot 16.00 uur. Om 11.00 uur en om 14.00 uur houdt Jaap van der Veld een presentatie over het onderzoek naar de geschiedenis van de begraafplaats. Gedurende de hele dag kunnen bezoekers een rondwandeling maken, met een informatieblad in de hand. De wandeling gaat speciaal langs grafmonumenten die iets laten zien van het reisdoel van de overledenen. Wilt u meer weten over de begraafplaats of speciaal iets over uw familie vragen, dan kunt u ter plekke terecht bij leden van de werkgroep Maria Rust. Tot ziens op 13 september.