Terug naar Nieuws

Week van de Begraafplaats

Persbericht 23-05-2017

 

Wethouder opent insectenhotel op Maria Rust in Rockanje

Dit jaar organiseren de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB), de Terebinth (stichting voor funerair erfgoed) en de Branche Vereniging Ondernemers Begraafplaatsen (BVOB) voor de vierde keer de nationale Week van de Begraafplaats, van 27 mei tot en met 4 juni. De werkgroep Maria Rust houdt daarom op dinsdag 30 mei een Open Dag, vanaf 10.00 tot 17.30 uur.

Deze Week heeft ‘duurzaamheid’ als overkoepelend thema. Een lastig onderwerp voor een historische begraafplaats, want in hoeverre is zo’n begraafplaats – waar geen uitvaarten meer plaatsvinden – nu per se duurzaam of milieuvriendelijk in gebruik? In elk geval doet de werkgroep aan hergebruik: Maria Rust heeft dankzij de werkgroep en de gemeente Westvoorne (eigenaar van Maria Rust) een nieuwe functie als wandelpark gekregen.

 

Logo van Week van de Begraafplaats

Afbeelding vergroten

Cartoon Week van de Begraafplaats

Biodiversiteit

Begraafplaatsen kunnen een oase van rust en biodiversiteit zijn. Dat geldt zeker voor Maria Rust. Bezoekers kunnen er prettig wandelen en de weelderige plantengroei maakt de begraafplaats tot een goede voedselplek voor bijen en andere bloemzoekende insecten. Insecten zijn van levensbelang voor de natuur, omdat ze zorgen voor het bestuiven van planten, zodat die zich kunnen voortplanten. Dat hebben mens en dier nodig, want zonder bestuiving missen we veel soorten fruit, groenten en noten.

 

 

Opening insectenhotelEen insectenhotel van dichtbij

Onder leiding van Jaap Stolk, werkzaam bij Horticoop Welkoop Rockanje, heeft de werkgroep Maria Rust nu een insectenhotel gemaakt. Horticoop-Welkoop heeft gratis materiaal ter beschikking gesteld en het resultaat is een prachtig hotel dat hopelijk snel bewoond gaat worden door tal van nuttige insecten, zoals solitaire bijen en wespen, lieveheersbeestjes, pissebedden en hommels.

Dit fraaie hotel wordt op dinsdag 30 mei a.s. geopend door wethouder Paméla Blok-van Werkhoven. Iedereen die Maria Rust een warm hart toedraagt, is van harte welkom bij de opening, om 16.30 uur, aan de Zeeweg in Rockanje.

De werkgroep Maria Rust (onderdeel van de Historische Vereniging Westelijk Voorne) verzamelt informatie over iedereen die op Maria Rust ligt begraven: op de Open Dag op 30 mei kunnen bezoekers een rondleiding krijgen en ook navraag doen naar hun familie.

 

Nadere informatie:

Korrie Korevaart, lid werkgroep Maria Rust, tel. 0181 401878 / 06 2417 3646.