Terug naar Nieuws

PERSBERICHT                                                    

Week van de Begraafplaats

Open Middag Oude Begraafplaats Maria Rust in Rockanje,  d.d. 22 mei 2016

Dit jaar organiseren de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) en De Terebinth (Vereniging voor funeraire cultuur) voor de derde keer de Week van de Begraafplaats, van 28 mei tot en met 5 juni. De leden van de werkgroep Maria Rust houden daarom op 31 mei een Open Middag op de oude begraafplaats in Rockanje.

Verborgen tuinen
De landelijk Week van de Begraafplaats heeft als thema: ‘Verborgen tuinen van Nederland’. Veel Nederlanders kennen begraafplaatsen alleen als de plek waar hun familieleden een laatste rustplaats hebben gevonden. Het is echter ook een oord voor cultuurhistorie en groenbeleving: de begraafplaats is vaak een mooie plek voor een interessante wandeling. Dat geldt in Rockanje zeker voor Maria Rust aan de Zeeweg, een verborgen wandeltuin midden in het dorp. 

Afbeelding vergroten

Maria Rust in de zomer, met voorin de amberboom.

Afbeelding vergroten

Gele daglelies op Maria Rust.

Bomen en planten
Op de Open Middag op 31 mei a.s., van 13.30 tot 16.00 uur, krijgt de beplanting van Maria Rust extra aandacht. In 2012 werd de restauratie van de grafmonumenten voltooid, compleet met vernieuwing van de beplanting. Sindsdien is Maria Rust geen kale grafakker meer: in de zomer laat de begraafplaats een prachtige bloemenzee zien, met veel paarse, blauwe en zachtgele kleuren, die goed samengaan met de oude bomen. Het is een lustoord voor hommels, bijen en vogels geworden. De leden van de werkgroep (onderdeel van de Historische Vereniging Westelijk Voorne) hebben bij alle soorten planten naambordjes neergezet, zodat bezoekers kunnen lezen wat ze om zich heen zien.
 

Rondwandeling en informatie

De leden van de werkgroep Maria Rust (onderdeel van de Historische Vereniging Westelijk Voorne) hebben interesse in iedereen die op de begraafplaats ligt begraven. De werkgroep verzamelt alle informatie over hen: op de Open Middag op 31 mei kunnen bezoekers een rondwandeling maken om de beplanting te bewonderen, maar kunnen ze ook vragen stellen over hun familiehistorie. Er is om 15.00 uur een presentatie over de beplanting en het onderzoek van de begraafplaats.
 

 

Afbeelding vergroten

Gele daglelies op Maria Rust.

Bijschriften foto’s:

1. Vrouwenmantel en geraniums op Maria Rust. Foto: Nelly Schipper-de Man. 
2. Maria Rust in de zomer, met voorin de amberboom. Foto: Korrie Korevaart.
3. Gele daglelies op Maria Rust. Foto: Korrie Korevaart.