Terug naar Nieuws

Oorlogsslachtoffers Rockanjenaren

Zie Namen slachtoffers Tweede Wereldoorlog uit Rockanje

Tijdens de oorlog lieten in totaal 17 Rockanjenaren het leven. Sommigen van hen stierven elders en zijn niet op Maria Rust begraven: Floris van Eijk, Leendert Manintveld, Wouter Verkerk, Cornelis Wageveld, Maarten Korevaart en Heerman Warbout. Het graf van zeven andere oorlogsslachtoffers is wel op Maria Rust te vinden, waaronder dat van een Belgische visser die hier aanspoelde. 

Grafnr. 322: Cornelis Vijfvinkel. Vlak na de bevrijding werden de gearresteerde NSB’ers van Rockanje gevangen gehouden in barakken bij Hotel de Dreef. Leden van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS’ers), onder wie Vijfvinkel, zorgden voor de bewa-king. Op 8 juni 1945 verongelukte hij, terwijl hij op wacht stond in het wachthuisje bij de barakken. Waarschijnlijk is hij gedood door een ontploffende granaat. Hij was net vader geworden. Zijn grafsteen is intussen, jaren later, doormidden gebroken. Tot vreugde van zijn familie wordt de steen deze zomer gerestaureerd. 

Grafnr. 353: Jan Dijkman overleed op 3 januari 1945 te Eilenburg, in Duitsland, waar hij in het kader van de verplichte arbeidsinzet te werk was gesteld. 

Grafnr. 273: Pieter Laaij stond op 25 juni 1940, om ongeveer zeven uur ’s avonds, buiten bij zijn huis aan de Schapengorsedijk. Vermoedelijk een Engelse bommen-werper probeerde op dat moment het afweergeschut te ontkomen en wierp vier bom-men af, waarvan de rondvliegende scherven Pieter Laaij dodelijk troffen. 

Grafnr. 238 en G1: Maaike van Rietschoten en Maria Juliana Stolk waren leerlingen van de Meisjesvakschool in Brielle, veertien jaar oud. Ze kwamen op 4 maart 1943 om het leven toen geallieerde vliegtuigen hun bommen afwierpen, omdat ze beschoten werden door afweergeschut. Twee bommen troffen de school.   

Grafnr. 228: Willem Manintveld overleed op 17 februari 1943, op vijftienjarige leeftijd, aan de gevolgen van verwondingen veroorzaakt door de ontploffing van een brandbom. Vermoedelijk nadat hij de nog onontplofte bom had opgeraapt. 

Grafnr. G22: Leopold Cattellion. Pas in 1977 ontdekte een kleinzoon van Leopold diens graf in Rockanje. Hij was een Vlaamse visserman. Op 7 september 1945 verliet zijn schip, de Z126 René, de haven van Oostende. Het schip keerde niet terug: op 11 september liep het op een mijn. Het lijk van Cattellion spoelde aan op 29 september op het strand van Rockanje. 

Zo  heeft elk graf een eigen verhaal dat niet verloren mag gaan. Steun daarom de restauratie en de instandhouding van Maria Rust – opdat we ons blijven realiseren wat oorlog is en wat oorlogen veroorzaken…