naar Nieuws

 

Op zoek naar de mens achter de steen

 

Artikel in Struinen 2008 (22), nr. 4, pp.  49-51.


Meta Snijders

In september gaf Jaap van der Veld op Open Monumentendag in museum De Duinhuisjes een presentatie van onze website inmiddels al weer aangevuld met veel nieuwe gegevens! Andere leden van de werkgroep organiseerden tegelijkertijd een rondwandeling op de begraafplaats. Daar kwamen tientallen Rockanjenaren een kijkje nemen bij de graven van familie en bekenden. Sommigen van hen zijn intussen zelf al begonnen met wat opknapwerkzaamheden: het snoeien van beplanting die te groot geworden is, het schoonmaken van stenen, het bijwerken van de belettering of het planten van een bloemetje. Mocht u ook aan de slag willen, maar u weet niet precies hoe u een en ander moet aanpakken, dan kunt u contact met ons opnemen (Nelly de Man-Schipper, tel. 0181-401405 of via onze website).
 

Tijdens de streekwarenmarkt die in augustus in het museum werd gehouden, verkocht Franny van Strien allerlei creatieve spulletjes en ze schonk de opbrengst royaal aan de werkgroep Maria Rust ten bate van de restauratie van de begraafplaats. Bedankt, Franny, voor alle tijd die je hieraan besteed hebt!
Ondertussen is de werkgroep druk bezig met fondsen werven. Wij hopen binnenkort voldoende toezeggingen van subsidies te hebben, zodat de Gemeente Westvoorne een deskundige restaurateur opdracht kan geven om in het voorjaar van 2009 te starten met de restauratie van de graven. Enkele particulieren hebben inmiddels al geld gegeven om de graven van hun familieleden te laten opknappen. U kunt daarvoor ook een bedrag storten, en wel op bankrekeningnummer 1122.66.266, t.n.v. Historische Vereniging Westelijk Voorne inzake Maria Rust, Oostvoorne.
Als u een bedrag wilt schenken voor een bepaald graf met speciale wensen (bijvoorbeeld: steen recht laten zetten, belettering bijwerken, beplanting of grind aanbrengen), neemt u in dat geval contact op met Nelly de Man-Schipper. Voelt u zich betrokken bij graven van familieleden, maar bent u niet officieel geregistreerd als rechthebbende, dan kunt u zich bij het bureau Burgerzaken van de gemeente Westvoorne opgeven als contactpersoon (tel. 0181-408015).
Informatie is verkrijgbaar bij de heer C.S. Langendoen (tel. 0181-408058, e-mail clangendoen@westvoorne.nl)
 

Oproep
Op de vraag in onze vorige rubriek over de steen met onleesbare tekst kregen wij al snel antwoord. Het betrof hier het graf van Maria Juliana Stolk, geboren 16-7-1928. Zij stierf in maart 1943, toen de meisjesvakschool in Brielle werd getroffen door bommen die werden afgeworpen door een Amerikaanse B-17 die werd achtervolgd door een Duits toestel. Daarbij kwamen nog dertien andere leerlingen en acht volwassenen om het leven.
Ook dit keer hebben wij weer een vraag voor de lezers. Weet u ons iets te melden over de gezusters Doeksen? Cornelia en Anna Neletta Doeksen werden geboren op Terschelling, maar liggen begraven in Rockanje. Waarom kwamen ze hier naartoe? Kan iemand ons iets vertellen over hun levensverhaal?