naar Nieuws

 

Op zoek naar de mens achter de steen

 

Artikel in Struinen 2010 (24), nr. 2, pp. 13-16


Korrie Korevaart

 

De nieuwjaarsactie van de leden van de werkgroep Maria Rust heeft ruim 5.000 euro opgeleverd! Dankzij de gulle gaven van honderd personen is de kans groot dat deze zomer de restauratie van de grafstenen op de Oude Begraafplaats aan de Zeeweg in Rockanje, Maria Rust, uitgevoerd kan worden.
De gemeente Westvoorne, eigenaar van de begraafplaats, en de werkgroep Maria Rust danken alle gevers meer dan hartelijk.

Natuurlijk zijn bijdragen, financieel of in natura, nog steeds welkom – ook met het oog op de tweede fase van het project: de verbetering van de beplanting. Daarnaast kunnen praktische werkers (die willen meehelpen aan schoonmaak en klein onderhoud van de grafstenen) zich altijd aanmelden bij Nelly de Man-Schipper (tel. 0181-401405 ).

Zij verzamelt ook alle informatie over Rockanjenaren die daar begraven zijn: rouwkaarten, advertentieteksten, foto’s, etc. – van alles kunt u aan haar kwijt.

Intussen gaat het onderzoek naar de geschiedenis van de begraafplaats gewoon door. De website wordt doorlopend aangevuld met informatie. Waarbij ook nog steeds nieuwe vragen opduiken. Voor de oplossing van de volgende raadsels roepen we graag de hulp in van de leden van onze vereniging.


1. Jan Pothof, geboren op 27 mei 1871, overleed op 26 augustus 1938. Zijn echtgenote, Adriana Noordijk, ligt in hetzelfde graf. Zij werd geboren op 26 mei 1878 en stierf een jaar na haar man, op 24 augustus 1939. We hebben nog geen contact met nabestaanden – maar we zouden graag weten wie ze waren, waar ze woonden en wat ze deden. Wie belt Nelly?


-
  Ook nu zijn we weer op zoek naar de mensen achter de steen, maar in dit geval is de steen te opvallend om over het hoofd te zien. Over alle grafstenen wil de werkgroep graag meer te weten komen – dus de werkgroepsleden gaan ook zoeken naar de leveranciers, steenhouwers en anderen die zorgden dat de stenen op Maria Rust arriveerden. Maar met name de steen van de familie Pothof is bijzonder: het is een ‘tegeltjesgraf’. De foto hieronder laat een monumentje zien waarvan de buitenkant bestaat uit gemetselde tegels. De zijkanten bestaan uit zwarte tegeltjes, met ronde hoeken en zijden; daarbinnen zijn grijsgewolkte tegeltjes gebruikt. De namen van de overledenen staan op een zwart glazen plaatje, bevestigd met vier koperen schroeven. Het grafsteentje heeft een duidelijk eigen karakter en qua stijl lijkt het op de zogenoemde Art Deco, die we kennen uit de architectuur van gebouwen, van meubels, etc. En dus ook via dit soort grafstenen, die doorgaans zakelijk, strak en asymmetrisch zijn.
Dit type grafstenen is tamelijk uniek. Op Maria Rust staat er eentje, en op andere begraafplaatsen op Voorne hebben we er nog acht gevonden:
- in Nieuw-Hellevoet (Smitsweg: 1. Mieke van Dorsser, 24 juni 1930 – 24 juli 1938 en Willem de Winter, 25 december 1871 – 31 december 1954);
- in Oudenhoorn (Stoofweg: 2. Corrie Stolk, 25 oktober 1912 – 3 december 1935);
- in Hellevoetsluis (Rijksstraatweg: 3. Abraham Lugtenburg, 25 september 1871 – 1 september 1949 en Pleuntje Lugtenburg-Bosgert, 5 april 1880 – 6 mei 1959; 4. Neeltje Konijnendijk-Scheenloop, 6 september 1884 – 6 maart 1938; 5. Thomas Dangerman, 1 februari 1872 – 23 januari 1937;
- in Brielle (Oude Begraafplaats, P.J. van den Boogertweg: 6. Willem v.d. Burg, 18 augustus 1875 – 25 november 1938; 7. Wilhelmina Zoetemeijer-Hartman, 21 september 1879 – 28 december 1940) en
- in Oostvoorne (Burgemeester Letteweg: 8. Frans Volbrecht Pikart, 8 januari 1875 – 21 mei 1938 met Krijna Johanna Pikart-van Toledo, 11 juni 1880 – 31 maart 1944).

De tegeltjes van deze graven lijken kwetsbaar, maar toch zijn deze grafmonumentjes goed bewaard, hoewel we natuurlijk niet weten hoeveel er wellicht al verdwenen zijn…. Sommige van de negen missen een paar tegeltjes, maar de glazen naambordjes op het staande deel zijn in alle gevallen nog intact en steeds perfect leesbaar. De tegels van een van de twee graven in Brielle hebben een wat andere kleurstelling en van dit graf zijn diverse tegeltjes ook los en gebroken. Een van de graven in Hellevoetsluis is gemetseld met tegeltjes die uit een fabriek van Villeroy & Boch uit Duitsland komen, zoals te lezen is op de achterkant van twee losliggende tegeltjes.
Wellicht weten familieleden waarom en hoe er gekozen is voor zo’n tegeltjesgraf, waar het vandaan kwam en wie het gemaakt heeft. Was er een steenhouwersbedrijf in Crooswijk (Rotterdam) in het spel? Misschien heeft iemand nog een rekening of weten mensen wie zo’n graf heeft geleverd. Alle informatie is welkom! We hopen van u te horen.